Żywność liofilizowana, dlaczego warto ją zabrać w góry?

W trudnych warunkach liczy się dobra organizacja oraz akcesoria, które ułatwiają nam przetrwanie. Chociaż na co dzień nie mamy zwykle do czynienia z warunkami ekstremalnymi, to żywność liofilizowana jest dość popularna. Czym właściwie jest ten rodzaj produktów spożywczych i dlaczego warto zabierać liofilizaty w góry?

Na czym polega żywność liofilizowana?

Liofilizacja to proces odwadniania jedzenia, dzięki czemu staje się ono mniejsze i lżejsze. Co najważniejsze, jedzenie poddane liofilizacji ma dłuższy termin przydatności i właśnie to ten fakt stoi za jego popularnością. „Osuszaniu” może być poddane właściwie każde danie, tak samo jak pojedyncze produkty. Jak wygląda proces liofilizacji jedzenia?

  • Dania bądź produkty spożywcze są najpierw mrożone w bardzo niskiej temperaturze sięgającej nawet do minus 40 stopni. Mrożone produkty są oczywiście już gotowe do spożycia.
  • Następnym etapem jest zapakowanie jedzenia, które podlega procesowi odwadniania w maszynie próżniowej.
  • Liofilizacja zabiera z żywności aż 90% wody.
  • Szczelnie zapakowane dania zachowują swoje wartości odżywcze. Ze względu na brak wody w składzie żywność liofilizowana jest sucha i odporna na rozwój bakterii. Słowem, jest dłużej zdatna do spożycia. Znacznie dłużej.
  • Liofilizacja w żadnym wypadku nie zmienia składu jedzenia i nie wymaga również stosowania sztucznych dodatków do żywności. To w teorii dość prosty proces: zabierasz wodę z produktu, dzięki czemu staje się on lżejszy i mniejszy. A kiedy chcesz przystąpić do posiłku, „oddajesz” zabraną wodę, zalewając posiłek wrzątkiem w odpowiednich ilościach wskazanych na opakowaniu. Czekasz kilka minut i gotowe. Większość potraw będzie taka, jak przed procesem.

Liofilizowany produkt spożywczy automatycznie zamienia się w produkt o kilkuletniej dacie ważności. Nie jest przy tym pozbawiony składników odżywczych. To właśnie jest kluczowe dla tego typu żywności. Niektórzy klasyfikują żywność z procesu liofilizacji w grupie z daniami typu instant. Liofilizowana żywność NIE MA jednak nic wspólnego z chemicznymi zupkami chińskimi i innymi tego typu „szybkimi posiłkami.” Jedyne podobieństwo jest w tym, że oba rodzaje posiłków zalewamy gorącą wodą w celu przyrządzenia. Liofilizacja umożliwia jednak spożycie pełnowartościowego dania, zupki instant nie. Z tego powodu żywność liofilizowana jest dość droga, a przecież przeciętne danie typu instant dostaniemy już za kilka złotych.

Jakie danie liofilizowane można kupić?

Żywność liofilizowana nie ma właściwie ściśle określonych produktów, które mogą zostać odwodnione w procesie liofilizacji. Z łatwością znajdziemy na rynku dania wegetariańskie, wegańskie, a także pełnowartościowe dania mięsne. Dla każdego coś smacznego!

Nie wszystkie posiłki, które pochodzą z procesu liofilizacji muszą stanowić obiadowe dania. W sklepach znajdziemy również warzywa liofilizowane i owoce liofilizowane. Obecnie komfort polega na tym, że mamy do wyboru więcej, niż jedno danie. Dziedzina liofilizowania artykułów spożywczych sporo się rozwinęła od czasów wynalezienia tego sposobu przedłużania zdatności jedzenia do spożycia.

Wegetariańskie dania liofilizowane, czy warto?

To duża wygoda, że dostępne są również dania wegańskie i wegetariańskie, które pozwalają na pełnowartościowe posiłki wszędzie tam, gdzie nie mamy dostępu do kuchni i sklepów. Dania bez mięsa nie różnią się od tych, które są wegetariańskie, jeśli chodzi o jakość. Ważne jednak, by wybrać produkty takiej firmy, która w pełni odpowiada naszym wymaganiom. Żywność liofilizowaną produkuje bądź dystrybuuje w Polsce niejedna firma. O tym, jak wygląda średnia ocena producentów na rynku powiemy sobie niżej w naszym rankingu.

Zalety i wady liofilizacji

Żywność liofilizowana ma właściwie jedną dużą wadę, a jest nią cena. To trochę tak, jakby codziennie kupować sobie posiłek na mieście, a przecież nie można spędzać dnia w terenie o jednym tylko posiłku. Dania tego typu kosztują około 20-30 zł za sztukę. Mamy jednak pewność, że są one bogate w wartości odżywcze, smaczne i mają tak długi termin przydatności, że na pewno się nie zmarnują. Jakie zalety ma żywność liofilizowana?

  • To prawdziwe dania, nie mocno przetworzone produkty spożywcze „ulepszone” chemią. Dania z procesu liofilizacji są kaloryczne, ale pożywne. Takie, które mają wartość dla naszego organizmu. Stanowią prawdziwe źródło witamin i energii, by zdobywać nowe miejsca!
  • Żywność tego typu jest stosunkowo lekka i nie zajmuje dużo miejsca. W sam raz, by zabrać ze sobą spory zapas i nie nadyrężać swoich sił.
  • Kilkuletni termin przydatności.
  • Żywność tego typu możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, Nie jest konieczne również noszenie ze sobą naczyń. Danie ma w komplecie wszystko, co trzeba.
  • Do przygotowania jedzenia liofilizowanego nie potrzeba specjalnych zdolności. Wystarczy dostęp do gorącej wody i czytanie instrukcji na opakowaniu. W tym wypadku ważna jest ilość wody: nie można dodać jej za dużo lub za mało, żeby jedzenie zachowało dobry smak.

Zalety liofilizatów jest w stanie docenić każdy. Kupowane od czasu do czasu nie nadwyrężają również naszego portfela.

Termin przydatności żywności liofilizowanej

Wspominaliśmy już, że termin przydatności do spożycia każdej potrawy poddanej liofilizacji wynosi kilka lat. Musimy jedynie pamiętać o tym, by nie uszkodzić opakowania. Dzięki temu zachowa ono swoją świeżość i zdatność do spożycia. Długi termin przydatności pozwala na zrobienie zapasów lub jednorazowe przygotowanie jedzenia do długiej podróży.

Liofilizaty są jednak dobre nie tylko w czasie wycieczek. To doskonała alternatywa dla osób, które nie mają czasu na gotowanie pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia. Żywienie się samymi „gotowcami” nie jest zdrowe i szybko doprowadza do spadku energii. Co więcej, takie gotowe produkty wcale nie są tanie, dlatego zastąpienie ich liofilizatami nie jest złym pomysłem. Każdy ma w pracy dostęp do czajnika, a więc także gorącej wody. To zupełnie wystarczy, by przygotować dla siebie pełnowartościowy, smaczny (!) obiad w kilka minut. Właściwie w minutę, bo tyle średnio zajmuje wykonanie poleceń: otwórz, zalej gorącą wodą i zamknij na 10 minut.

Żywność liofilizowana ranking

Żywność liofilizowana, czyli tak zwane liofilizaty, jest całkiem smaczna i cieszy się dużą popularnością. Początkowo była sposobem na przetrwanie dla wojsk. Dzisiaj jest coraz popularniejsza wśród podróżników i wszystkich, którzy kochają wyprawy w dzikie tereny. Jaka żywność tego typu jest warta zakupu? Zapraszamy na mały ranking.

Voyager

Nas ranking zaczniemy od marki, która cieszy się dość średnimi ocenami na rynku polskim. Nie jest to krajowy dystrybutor, a dość wysokie ceny nie zawsze idą w parze z posiłkami. Pierwsze, co rzuca się w oczy to opakowania, które nie są płaskie, a zdają się być wypełnione powietrzem, co niepotrzebnie zwiększa ich objętość. Trochę tak jak w przypadku chipsów, gdzie pół paczki to nicość. Małe porcje i nie zawsze smaczne. Voyager na pewno nie będzie numerem jeden dla wielu, natomiast posiłki te z pewnością są jadalne i mają dobry skład. Cena za opakowanie to około 25 złotych. Opakowania są papierowe, a skład jest wyraźnie opisany z wyszczególnieniem alergenów.

voyager
https://www.ceneo.pl/54559727

Travellunch

Posiłki Travellunch są jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju, chociaż oceny tych posiłków nie zawsze są najwyższe. Dania tego producenta nie pochodzą z Polski lecz z Niemiec, są natomiast znane i chętnie kupowane na całym świecie. Posiłki Travellunch mają całkiem dobry skład, bez konserwantów. W odróżnieniu od niektórych innych marek, ta firma specjalizuje się w klasycznych posiłkach typu makarony, kasze, ziemniaki z mięsem i ryż z warzywami, które nie są pozbawione alergenów. Można powiedzieć, że Travellunch niespecjalnie stara się być eko i wege, czym chętnie reklamują się pozostałe marki. Ocena wybranego posiłku zależy często od jego rodzaju: to po części kwestia gustu, a po części jakości przyrządzenia samego posiłku. Cena za opakowanie sięga około 40 zł.

travellunch
https://www.ceneo.pl/38467626

Trek’n Eat

Liofilizaty Trek’n Eat są znane w całej Europie i ostatnio stają się popularne również w Polsce. Producent reklamuje swoje posiłki jako w 100% naturalne i w pełni wartościowe. Bez wzmacniaczy smaku i konserwantów. Istotnie, w większości są to bardzo dobre jakościowo posiłki, natomiast zdarzają się sztuczne dodatki w potrawach. Na szczęście jest o tym informacja na opakowaniach, dlatego nie musimy ich po prostu wybierać spośród naprawdę bogatej oferty. W Trek’n Eat znajdziemy nie tylko obiady i śniadania, ale również desery. Przemycić ze sobą deser w miejsca, gdzie nie ma możliwości zabrania ze sobą rzeczy zbędnych, taki deser jest jak spełnione marzenie!

treak'n eat
https://www.ceneo.pl/39843721

Barierą w zakupach internetowych może być brak strony w języku polskim. Jedzenie Trek’n Eat jest łatwo dostępne za pośrednictwem polskich stron internetowych, czyli sklepów, które z Trek’n Eat współpracują. Posiłki tej marki mają różne oceny: jedni bardzo je lubią, inni uważają, że są lepsze. Natomiast oferta sklepu stanowi jedną z lepszych. Widać to także w cenie, gdyż posiłki tego producenta trochę kosztują. Za słynne Chilli Con Carne zapłacimy około 30 zł.

Lyo Food

Produkty marki Lyo Food są dość znane i łatwo dostępne w sieci. Marka reklamuje się jako korzystająca wyłącznie z naturalnych składników. W daniach nie znajdziemy zatem konserwantów ani polepszaczy smaku. Oferta jest bogata w dania mięsne, wegetariańskie i wegańskie. Co więcej, większość posiłków ma certyfikat eko. Wegańskie posiłki dostaniemy również w wersji do domu. Wszystkie dania z tej serii nie mają w sobie glutenu. Obiady Lyo Food są więc dla osób, które cenią sobie konkretną kuchnię, w tym wypadku głównie wegańską i przykładają bardzo dużą wagę do świetnej jakości spożywanych produktów. Cena za obiady jest tutaj dość wysoka. Opakowanie może kosztować nawet powyżej 30 złotych. Strona ma jednak bardzo często korzystne oferty wyprzedażowe.

lyo food
https://www.ceneo.pl/37717146

Istotne jest czytanie składów dań liofilizowanych. Nie wszystkie mają w 100% naturalny skład. Niektóre marki (nie wspomnieliśmy o nich tutaj) do swoich receptur dodają polepszacze smaku i inne takie, niekoniecznie zdrowe dodatki. To prawda, że to, co niezdrowe często smakuje cudownie, ale w tym przypadku, za tę cenę, warto wybierać to, co najlepsze.

Gdzie przydaje się żywność liofilizowana?

Jedzenie liofilizowane nie jest efektem poszukiwania nowych wrażeń w kuchni. Powstało jako odpowiedź na konieczność przetrwania w trudnych warunkach: wojny, podczas prób zdobywania kosmosu i tym podobnych. Przechowywanie, przewożenie i spożywanie tego rodzaju żywności jest znacznie prostsze. W związku z tym obecnie chętnie wykorzystuje się je w mniej ekstremalnych sytuacjach. Na przykład w czasie dłuższych wycieczek w góry, podróży, czyli wszędzie tam, gdzie liczy się zabranie ze sobą pełnego ekwipunku, a możliwości są ograniczone.

Liofilizaty, czym kierować się w wyborze posiłków?

Liofilizaty, podobnie jak klasyczne potrawy, mają różne smaki. Bardzo często to, co uznajemy za smaczne, naszym towarzyszom już nie smakuje. Dlatego przy wyborze produktów spożywczych liofilizowanych warto kierować się nie tylko opinią na temat smaku, ale również innych czynników, które wymienimy sobie za chwilę. Najlepszym pomysłem na początek jest spróbowanie po 1 daniu z każdej wybranej marki, by ostatecznie ocenić, co będzie najlepsze dla nas. Tymczasem dobrze jest kierować się również poniższymi czynnikami.

  • Zwróć uwagę, jakie opakowanie ma dany produkt. Czy będzie wygodnie z niego jeść, bez posiadania odpowiednich naczyń? Czy opakowanie łatwo otwiera się, jest biodegradowalne, czy plastikowe?
  • Informacje zawarte w opisie składu dań są ważną kwestą dla alergików lub osób, które stosują ścisłą dietę i nie jedzą niektórych produktów spożywczych, jak na przykład mięso.
  • Jeżeli nie interesują Cię wieloletnie zapasy żywnościowe, nie bój się szukać promocji w sieci. Liofilizaty często dostępne są na promocji, co pozwala kupić drogi posiłek w nieco korzystniejszej cenie.
  • Zdecydowanie lepiej stawiać na posiłki makaronowe lub z kaszą, niż te, które mają w składzie ziemniaki. Uzupełnione wodą potrawy raczej odzyskują swoją pierwotną konsystencję, ale w przypadku ziemniaków z mięsem nigdy nie będzie to osobny kawałek mięsa obok apetycznego pure. Obiady ziemniaczane cieszą się najmniej pozytywną opinią. Zapewne dlatego, że przypominają bladą papkę z niewielką ilością poszarpanego mięsa.

Chociaż w przypadku liofilizatów ciężko o jednoznaczne opinie, są one smaczne i stanowią bardzo dobrą alternatywę dla normalnych obiadów. Zwłaszcza tam, gdzie nie możemy sobie na taki obiad pozwolić. Podróżnicy już od dłuższego czasu sięgają po liofilizaty, by świadomie odżywiać swój organizm podczas zwiększonej aktywności. Ostatnio tego typu posiłki są reklamowane również jako doskonała oferta dla osób zapracowanych i będących z gotowaniem na bakier. Taki makaron na przykład, zalany wrzątkiem, po kilku minutach zamieni się w bardzo smaczne danie. Znacznie wartościowsze od zupek instant, a przy tym tak samo szybkie w przygotowaniu. Brzmi całkiem kusząco, prawda?

Zdjęcia pochodzą z serwisu Pixabay.pl